Rättshjälp är inte för alla

Utan lagar stannar hela samhället upp. De är viktiga för att allting ska fungera. Tänk bara på vad som händer i vissa länder när trafikpoliserna strejkar. Folk gör som de vill och kaoset är ett faktum. Ibland är faktiskt lagarna bra för dig. Nu kan det naturligtvis diskuteras om det finns för många lagar eller inte. Många känner sig förtryckta eller vingklippta. Men det är som med vädret, inte mycket du kan göra åt det. 

Det är klart att lagarna förändras kontinuerligt. Nya läggs till, vissa tas bort och justeringar är också mycket vanliga. För hela samhället är i ständig förändring. Framför allt så uppstår det hela tiden nya situationer på nätet, där du helt enkelt måste ha nya lagar för att kunna kontrollera framfarten. Det är inte alltid så lätt för en lekman att hänga med i de juridiska svängningarna. Så det är vanligtvis bäst att samarbeta med en jurist om du har något som behöver göras. 

Välja rätt jurist

Det finns olika saker att tänka på när du väljer jurist. Kvalifikationerna är helt klart grundläggande. Du vill ha någon som vet vad de sysslar med. Ibland kan det löna sig att välja en jurist som är specialiserad inom just det område du är intresserad av. Fastighetsrätt, familjerätt, arbetsrätt, och så vidare. De har den där så viktiga erfarenheten och lite extra kunskap som kan vara avgörande i vissa fall. Er har flera tjänster ute för dig som vill söka efter jobb på Rive Juridiska Byrå.

För det är inte alltid så lätt att veta vad som ska göras. Vissa lagar är mycket tydliga, men andra gånger handlar det om att kunna förstå och tyda dem. Du ska kombinera flera olika lagar och se på tidigare fall som handlar om det samma. Sedan gäller det att kunna presentera allt på bästa sätt så att ett beslut kan fattas. Det är inte alltid som det går så långt som till domstol, men även då vill du ha en bra representant vid din sida. En svår erfarenhet som kan vändas till något bättre, RiVe.

Vad det kostar med juridisk hjälp

Det finns många skämt om hur dyra advokater är. På TV kan du se flera serier som handlar om livet på toppen, med lyxmiddagar och stora bonusar. Verkligheten är inte alltid lika glamorös.  Men med tanke på vad jurister har bakom sig med utbildning och praktik så förtjänar de en god lön. De kan göra stor skillnad i folks liv, speciellt när det handlar om tvister. För det är inte alltid en fråga om pengar. Många vill komma fram till en lösning för att få upprättelse och överkomma sina egna starka känslor. 

Om du inte har råd med en jurist själv så kan du få hjälp. Det är inte alla som kan få rättshjälp utan du måste uppfylla vissa kriterier. Poängen är dock att laglig hjälp är en rättighet, som styrs av en av de många lagarna som finns. Denna hjälp är inte alltid så lätt att få, men om du verkligen behöver den så finns den där. Du kan få rättshjälp beroende på din inkomst. Så oavsett om du har mycket eller lite pengar kan du alltid få hjälp av en utbildad person, en jurist som vet vad de håller på med.

En rättighet för alla

Just rättshjälpen visar på hur viktigt det är med lagar och konsten att tillämpa dem. Det är en universell fråga egentligen och något som många organisationer lägger fokus på. Bland det första som försvinner i länder där det är konflikt är rätten till juridisk jämställdhet. Om du inte har det så kommer det mesta att gå fel. Fördomar och mutor gör det omöjligt att få det du har rätt till. I vissa länder är det inte konflikt men korruptionen är så stor att du inte ens kan gifta dig utan att muta systemet. 

Det här är nog något att fundera lite närmare på. Speciellt när du klagar över alla de lagar som finns i Sverige. Ibland kan det kännas tungt, det finns inget tvivel om det. Men folk som lever i andra länder skulle vara överlyckliga om de lagar som fanns tillämpades på alla. Om det inte fanns undantag bara för att du var rik eller kom från en viss stam. Juridisk balans är svår att uppnå och även västliga länder har lång väg kvar att gå. Men de har i alla fall kommit en bra bit på vägen. 

Kämpa mot orättvisor

Det finns många sprickor du kan falla genom när det kommer till rättsliga frågor. Flera av dem har att göra med arbetssituationer eller medicinska frågor. Ofta så är det svårt för de som drabbas att få sina rättigheter respekterade. Många gånger för att de mår för dåligt för att kämpa på. Men det är ju då som du som mest behöver hjälp och upprättelse. Hör på Sveriges Radio om hur juristerna fick rätt mot Försäkringskassan. 

Naturligtvis kan det verka tråkigt att någon ska behöva ta till juridisk hjälp för att få sin sjukpenning utbetald. Men de där sprickorna ligger ofta där och lurar. Det är inte alltid svart och vitt när det kommer till dessa rättigheter. Du måste veta vad som gäller och hur du ska argumentera. Utan en jurist så är det nästan omöjligt att klara av det. Ibland kan du vinna första etappen men behöver hjälp för att gå vidare. Tyvärr är det många som bara tänker på nummer och inte ser de individuella personerna. En jurist kan rätta till det här tänkesättet och få dem att inse var det blivit fel. 

Kvalificera dig som jurist

Det tar flera års studier innan du med rätta kan kalla dig jurist. Därefter måste du avlägga en examen för att bli kvalificerad. För den som önskar finns det flera tillfällen att gå vidare och gräva ner sig ytterligare i den lagliga djungeln. Du kanske vill bli forskare på ämnet eller vara någon som påverkar framtidens lagar. 

Sedan är det ju inte bara en viss sorts arbetsuppgifter som du kan jobba med. Jurister behövs inom alla områden och nivåer i samhället. Vården, bankväsendet, fastighetsförvaltningar, försäkringsbolag, internationella organisationer samt den offentliga sektorn. Egentligen är möjligheterna oändliga. Många väljer också att gå vidare inom EU, där det verkligen behövs bra jurister med tanke på alla de komplexa frågorna som kommer upp. Brexit är bara en av dem om än den som du hör talas ganska mycket om. 

Samarbeta med din jurist

När du går till en jurist så förväntar du dig ganska mycket. Dels ska de kunna lagen och veta vilka lagar som ska tillämpas eller hur de ska tyda. De ska kunna göra efterforskningar och veta ungefär var de ska börja leta. Men du vill också att de ska fatta beslut. Det är deras kunskaper och förståelse som ligger till grund för hur det kommer att gå för dig. Deras beslut kan ha ett stort inflytande på andra personers liv. 

Ansvarsbördan är därför stor, men så är även tillfredsställelsen. Vare sig det handlar om betalande kunder eller du jobbar med rättshjälp så är det en skön känsla när du kan hjälpa någon. Även om juristyrket är grundat på studier och kunskap så är den mänskliga faktorn viktig. Speciellt när du hjälper någon vid en kritisk punkt i deras liv. Då är det bra att veta vad som gäller och kunna ge de allra bästa råden. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *