Mycket att gora i Stockholm

Den har kallats för Nordens Venedig eller Mälardrottningen och är ett populärt resmål för både svenska och utländska turister. Stockholm har så mycket att erbjuda att frågan uppstår hur man ska kunna hinna med allt man vill se och uppleva. Oavsett årstiden så är det här en vibrerande och dynamisk stad, alltid på språng och hela tiden med nya upplevelser.

776-4-stockholmDet allra bästa är att göra upp en lista eller plan på vad man vill göra vid ett besök i  huvudstaden. Kanske dela in det i kategorier- natur, nöjen, kultur, mat, och så vidare. Många kommer för ett speciellt evenemang och fyller sedan på med annat runt omkring. Helt klart finns det mycket att göra, det blir aldrig tråkigt i Stockholm.

Stockholm på sommaren

Att besöka Stockholm under de varma sommarmånaderna är något alldeles speciellt. Det blir aldrig riktigt mörkt, och många håller igång så gott som dygnet runt. Ett vanligt utflyktsmål är naturligtvis skärgården. Det går färjor hela dagen till de olika öarna, en dagsutflykt ligger precis bakom hörnet. Andra åker på öhoppning, det finns biljetter som tillåter en att besöka flera öar under en begränsad tidsperiod. En middag ombord, med dans och underhållning, är ett annat sätt att komma ut i det fria.

Det finns gott om parker, stora och vackra med både träd och blommor. Inne i stan är Kungsträdgården populär, med gatumusikanter och aktiviteter bland alla de vackra rabatterna. För ännu större ytor finns Djurgården och Hagaparken, för att bara nämna ett par stycken. Man kan hyra kanot och cyklar, det är som gjort för en aktiv dag ute i det gröna.

En annan sak som Stockholm är känt för är alla sina trevliga restauranger. Hela världen är representerad här, det är fullt med etniska matställen blandat med vanlig svensk husmankost och modernt cuisine. Som namnet “Mr French” antyder är det en fransk restaurang men som ligger i Gamla stan på Skeppsbrokajen i Stockholm. Sedan finns det naturligtvis kinesiskt, thai, ryskt och grekiskt- listan blir bara längre och längre för varje år. Det går att ha en internationell upplevelse varje dag, med italiensk lunch och svensk middag, till exempel. Dagtid är det inte heller så dyrt, många ställen har luncherbjudanden som är mycket förmånliga.

Besöka Stockholm på vintern

Det spelar ingen roll vilken tid på året man kommer till Stockholm, det finns alltid en uppsjö av roliga saker att göra. Staden är till att börja med full av olika museer, inom olika områden och genrer. Konst, historia, musik- allt man kan önska. Förutom de fasta utställningarna har man alltid tillfälliga projekt och speciella utställningar eller evenemang.

Nöjen och kultur är något annat som många passar på att få med sig under vintern. Operan och Konserthuset har fullspäckade program, för en del är det tradition att gå på julkonserten. På kvällar och nätter går man ut och äter för att sedan fortsätta till en av de många klubbar som Stockholm är fullt av. Många av de matställen som satsar på utländska maträtter lägger till något extra innan jul. I december går man över och serverar sitt klassiskt svenska julbord. Många företag bjuder in sina anställda på dessa och det kan vara en rolig sak att ta en resa hit för att äta julbord. Eller så bokar man in en konferens i samband med julbordet, som en liten kickoff inför det nya året. Det finns många anledningar till att ha det lite mysigt, och julbord är en riktig klassiker.

Det går inte att besöka Stockholm under vintermånaderna utan att åka skridskor, det är ytterligare en aktiv tradition. Kungsträdgården är det självklara valet, men det finns flera rinkar och möjligheter. Under kalla vintrar blir det extra speciellt om man tar sig ut på havsåkning, när solen skiner och isen blänker är det en upplevelse helt utanför det vanliga. Här kan du få tips om saker att göra i Stockholm.

Stockholm året runt

Det spelar alltså ingen roll när på året som man besöker Stockholm. Trots att det inte är en så stor stad jämfört med andra europeiska huvudstäder så är den fullpackad med upplevelser och aktiviteter. Mycket kan man göra när som helst, medan andra saker bara är under vintern eller sommaren. Det är en stad som man kan komma tillbaka till, år efter år, och alltid hitta något nytt eller något man inte lagt märke till tidigare.

Matkulturen är mycket stark i Stockholm, med allt mellan himmel och jord. Det är vanligt att gå ut med familj och vänner, vilket återspeglas i det stora utbudet och rimliga priser. Kafe’kulturen är en del av det hela, att sitta och mysa med en kopp varm choklad när det snöar ute är något man inte bör missa. Kaffe och kaka som koncept har vuxit till sig och utvidgats, till både vardags och fest. Stockholm har något för alla.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *