Därför drabbar hjärtstopp även barn

Det är något som du aldrig tänker på. I alla fall inte förrän det sker i din närhet. Att barn kan få hjärtstopp är en sak som de flesta tror är omöjligt. Barn är ju så unga och friska. Men inte alla är lika sunda, utan det är ganska många barn varje år som drabbas av hjärtstopp. Inte alls lika många som vuxna, naturligtvis. Men tillräckligt för att det kan vara bra att lära sig vad man ska göra. 

För när hjärtat stannar till hänger det på sekunderna om barnet ska klara sig. Du har inte tid att vänta på att ambulansen ska komma, utan det gäller att starta upp med HLR med en gång. Finns det en hjärtstartare kan du koppla in den, och sedan vänta på att sjukpersonalen ska komma. Nu för tiden är det allt fler som tar sig tid att gå på kurs och lära sig hur man tar hand om en person som får hjärtstopp. Vare sig det är en vuxen eller ett barn. 

En extra försäkring

De flesta ser till att ha flera olika försäkringar som de regelbundet betalar pengar för. För bilen, huset, om du blir arbetslös, personförsäkring, och så vidare. Alla vet hur viktigt det är och att du kan få hjälp med belopp som är flera gånger större än det du betalt in i premier. Därför är det nästan lite konstigt att fler personer inte har lärt sig HLR. Det är en försäkring som är billig men kan rädda liv. Du betalar en gång för att gå på kurs och kan i princip klara dig med det. Hjärt och lungräddning på barn är viktigt att kunna. 

Naturligtvis är det ännu bättre att göra en repetition då och då. Lära sig lite mer och gärna bredda kunskapen till annat som kan vara bra att kunna. Många olyckor sker långt bort från sjukhus och tränad personal. Många mammor har en liten väska med allt som behövs för att ta hand om skrapade knän och insektsbett, och de bär med sig den överallt. För de vet att du behöver vara förberedd. Ju mer kunskap du har desto bättre är det. Och hjärt-och lungräddning ligger högt upp på listan över viktiga saker att lära sig. 

Hur vanligt är det med hjärtstopp?

Om du ser på statistiken så drabbas runt 10 000 personer av hjärtstopp varje år. Och det är bara här hemma i Sverige. Det som är tråkigt att läsa är att det inte är mer än runt 600 som överlever. Den siffran skulle kunna bli mycket högre om fler personer lärde sig hur man hanterar ett plötsligt hjärtstopp. Naturligtvis är det skrämmande och det är lätt att gripas av panik. Men om du har övat och repeterat flera gånger så kan du ändå göra tillräckligt med nytta för att personen ska överleva. Ring efter en ambulans och låt personalen vägleda dig via telefon. 

Siffror och erfarenheter är inte till för att skrämma någon. Istället är det viktigt med information för att alla ska inse vikten av det hela. De flesta kopplar inte samman hjärtstopp med små barn eller idrottare. Man tänker mest på överviktiga gamla personer som insisterar på att röka eller dricka för mycket. Men sanningen är den att vem som helst kan drabbas, även om vissa personer är i en större riskzon än andra. Därför bör flera lära sig att göra HLR. Läs mer på den här sidan i Aftonbladet

Vad kan du göra själv?

Det allra bästa är att ha en hjärtstartare tillgänglig överallt. I skolorna, hemmet, på jobbet och i träningslokalerna. När du skaffar den brukar det ingå lite träning i hur du använder den, men det finns också instruktioner om du skulle bli osäker. Medan någon springer och hämtar den är det dock bäst att börja med manuell livräddning. De där första sekunderna är viktiga, dels för att personen ska överleva men också för att minska andra problem som kan uppstå på grund av hjärtstoppet. Hjärnan behöver syre hela tiden och även korta perioder utan tillförsel kan leda till komplikationer. Utan ett hjärta som pumpar ut syrefyllt blod har du inte lång tid på dig att överleva. 

Idag har det flesta skolor och offentliga byggnader en hjärtstartare. Det är också lag på att arbetsplatser ska ha nödvändig utrustning för att klara av att ge första hjälpen. Allt detta är ett steg i rätt riktning. Förskolelärare skickas på kurs, liksom andra som jobbar med barn. Det skulle vara bra för blivande föräldrar att inkludera det samma i sina förberedelser. Alla är överens om att barnets hälsa kommer i första hand. Hjärtstopp kan ske när som helst, även för barn. Läs mer om hur HLR räddar liv i denna artikel i Expressen

Satsa på att rädda liv

Om du frågar folk så är alla överens om att hälsa är viktigt. Tänk vad många som äter organisk mat och ser till att motionera varje dag. Inte för att de tycker det är så roligt alla gånger, utan för att det är bra för kroppen. Barnen får vitaminer varje vinter och de flesta håller jämna steg med vaccinationerna. Därför kan det verka konstigt att fler inte har lärt sig HLR. Troligtvis är det bara en fråga om tid innan det blir lika vanligt som att välja rätt mjölk. Ju mer information som går ut desto fler föräldrar kommer att vilja satsa ännu mer på sina barn. 

Kunskap är nyckeln till mycket. Om du vet hur man ger första hjälpen så kan du klara av en rad med olika situationer. Poängen är den att du aldrig kan förutspå ett hjärtstopp. Ibland så känner inte ens personen av någonting innan hen kollapsar. Det kan drabba både barn och äldre, sunda personer och soffpotatisar. Ibland kan du göra något själv för att förhindra att du blir drabbad. Äta sunt, motionera och sluta röka hör till de grundläggande sakerna. Men annars är det bara att hoppas på att någon i din eller dina barns omgivningar har tagit sig tid att lära sig HLR. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *