Därför byggs fibernätet ut då telenätet avvecklas  

Vartefter som den tekniska revolutionen har fortsatt sin framfart så har också alternativen ökat. För inte så länge sedan var telefonen det enda sättet du kunde kommunicera med andra människor i realtid. Familjen hade en telefon som satt fast i väggen, kanske i köket eller hallen. Nu så kan du välja om du vill använda en fast telefon, mobilen eller skypa med dina nära och kära. Utvecklingen går framåt och mycket har förbättrats.

Nu ska telenätet avvecklas, sakta men säkert ska kopparledningarna bytas ut. Vad har du då för alternativ? Det allra mest populära är fibernätet. Snart kommer hela Sverige att vara uppkopplat, och det grävs så gott som överallt. För det handlar nämligen om optiska kablar som transporterar information med en fantastisk hastighet. Inte bara kan du ringa med det, men du kan även se på TV eller surfa runt på nätet. Allt i ett med andra ord, och ett stort steg framåt.

Olika sorters fiber

Principen är en och samma men det finns flera olika aktörer som jobbar med fiber. De har olika prisnivåer och det kan löna sig att se sig om lite grand. Förutom priset ska du naturligtvis välja någon som är känd för att ha bra kvalitet. Kablarna ska grävas ner tillräckligt djupt så att de inte blir förstörda när man ska gräva något annat. Stadsnätsbolaget  är rätt val för dig som vill ha robust fiber.

Privata föreningar och villaägare kanske måste gå samman och beställa på en och samma gång. Dels blir det billigare men du har även större chans att förhandla fram olika förmåner. Vanligtvis så måste ett visst antal hushåll gå med om att dra dit fiber, annars blir det ingenting av. Om det stora nätet inte är så långt bort från dig kanske du kan komma fram till en lösning på annat sätt, genom att kontakta Stadsnätsbolaget.

En del har lyckats pressa priserna ytterligare genom att gräva själva. Sedan är det bara för experterna att komma dit och lägga ner kablarna. Se till att diket blir tillräckligt djupt, det finns normer som du ska följa för att det ska bli bra.

En lukrativ utveckling

Vad har då fiber inneburit för svenska hushåll och verksamheter? Ganska mycket på sina håll. Dels för privatpersoner som nu har en riktigt bra, väl fungerande uppkoppling till sitt hem. Du kan använda den för telefoni, surfing eller vad som helst som kräver att du går online. Vilket är ganska mycket nu för tiden. Folk är vana vid att göra allting på nätet. Flera organisationer eller administrationer ger dig inte ens möjligheten att få information eller göra vissa saker någon annanstans. Det är bland annat få personer som hanterar pengar idag, för allting betalas online.

Allt detta har naturligtvis lett till behovet av en bra uppkoppling, och det är här som fibernätet kommer in i bilden. Med de gamla sätten kunde du naturligtvis göra en hel del. Ringa, se på TV och surfa runt på nätet. Men det var långsamt och tidvis omöjligt att göra allt du ville. Alla som försökte se på video online tidigare vet hur jobbigt det är när bilden stannar upp och du måste vänta på att den ska laddas. Allt detta är idag historia, för med fibernätet så går det snabbt och effektivt att kopplas upp. Inte så konstigt att många aktörer har försökt komma in på marknaden, eftersom fiber är något som alla vill ha. Helagotland.se skriver i den här artikeln om hur fiberjobb är värt mycket pengar.

Många fördelar med fiber

Så privatpersoner kommer att uppleva en stor skillnad så fort de blir uppkopplade till fibernätet. Speciellt de som har smarta hus eller på andra sätt verkligen utnyttjar den teknologi som finns tillgänglig idag. För verksamheter runt om i landet har det också blivit stor skillnad. De kan nu klara sig med mindre personal, eftersom de kan skicka ut en del uppgifter till andra, billigare ställen. Du måste inte ha alla maskiner och expertis själv. Förutom att du kan samarbeta med inhemska företag så kan ju filer också skickas vart som helst i världen.

Det har lett till att många idag kan ha flexibel arbetstid, och även arbetsplats. Du måste inte klocka in på kontoret för att kunna göra ditt arbete, i alla fall inte inom flera olika sorters yrken. Det enda som är viktigt är att ha en bra internetuppkoppling. Sedan kan du ha konferenssamtal, videomöten eller sitta och skriva för dig själv. När du är klar skickar du in dina projekt via nätet. Fiber kan klara av stora filer utan att det blir stopp eller tar allt för lång tid.

Det nya sättet att surfa

Steg för steg så dras fiberkablarna över hela landet. Målet är att alla hushåll och verksamheter ska ha tillgång till fibernätet inom en snar framtid. Det har blivit en del förseningar på sina håll, men alla hoppas på att det ska lösas snabbt. Samtidigt så ska andra former av uppkoppling försvinna. Återigen så handlar det om en process, där man har ett mål i sikte. Fibernätet byggs ut då telenätet avvecklas. Läs mer i den här artikeln i Kristiansbladet.

På landsbygden kan det göra en extra stor skillnad med bra internetuppkopplingar. De är ofta isolerade på flera olika sätt. Att handla, till exempel, kan vara ett stort och dyrt företag. Du måste resa långt, kanske ta ledigt eller offra dyrbar tid bara på transporten. Med internet kan du shoppa online, och få det levererat. Du kan plugga på nätet, om det inte finns några bra skolor i närheten, eller de inte har den inriktning du är intresserad av.

Företag och privatpersoner är alla beroende av nätet på ett eller annat sätt. Det har blivit en helt normal del av livet. Oavsett vad du tycker om det så har de flesta inget val. Och majoriteten välkomnar detta enkla sätt att leva på. Du har större frihet och det är lättare att hålla kontakten med dina nära och kära. All världens information och kunskap ligger inom räckhåll. Det är inte så konstigt att många välkomnar avvecklingen av telenätet och utvecklingen av fibernätet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *